• Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

Wszystkie materiały zamieszczone na stronie są własnością 1989 sp. z.o.o. Wszystkie prawa zastrzeżone.

POPULARNE

TAGI

ARCHIWUM

Please reload

Kawalerka z wydzieloną sypialnią

08/10/2016

 

Projekt „Zielonego studia” rozwiązuje problem często występujący w przypadku kawalerki zamieszkanej przez dwie osoby, jakim jest kwestia prywatności poszczególnych użytkowników. W związku z tym w przestrzeni studia wydzielono sypialnię, którą można zamknąć przy pomocy szklanej przegrody. Takie rozwiązanie podnosi poziom atrakcyjności małego mieszkania oraz sprawia, że użytkownicy spędzający czas w odmienny sposób nie przeszkadzają sobie nawzajem. Ponadto umożliwia nocowanie dwóch niezależnych wobec siebie osób. W ten sposób uniknięto wprowadzenia ścian działowych, co było by problematyczne ze względu na niewielki metraż mieszkania oraz pozbawienie takiego pomieszczenia dostępu do światła dziennego.

 

Charakter wnętrza koresponduje ze stylistyką „eko”, przede wszystkim poprzez zastosowanie kojącej kolorystyki utrzymanej w zielonej tonacji oraz wykorzystanie naturalnych materiałów takich jak drewno i korek. Niebagatelne znaczenie dla projektu ma wprowadzenie bogatej roślinności, która dobrze wpływa zarówno na samopoczucie jak i na zdrowie człowieka, produkując tlen. Zieleń została umieszczona na podwieszonej, stalowej kracie, wprowadzającej industrialny akcent do wnętrza. Kratownica ma funkcję dekoracyjną i jest podstawą pod oświetlenie, dające efekt delikatnego, rozproszonego światła. Spojrzenie przykuwają ciemne oprawy oświetleniowe, także utrzymane w przemysłowej stylistyce.

 

 

Centralną część mieszkania stanowi stół jadalny z blatem wykonanym z naturalnego korka, który został przeznaczony nie tylko do spożywania posiłków, ale także do pracy. Przestrzeń kuchni wzbogacono o akcent kolorystyczny w postaci ciemniejszej wnęki w jednolitej zabudowie, w obrębie której umieszczono wzorzystą tapetę z motywem dżungli. Charakterystycznym elementem mebli kuchennych jest geometryczna półka przeznaczona na wino, wzbogacona o obłożone korkiem wnętrze.

 

 

W przypadku niewielkiej kubatury niezwykle istotne pozostaje funkcjonalne rozplanowanie strefy przeznaczonej na przechowywanie. W „zielonym studio” funkcję tę w pełni spełnia umieszczona w przedpokoju duża, zamknięta szafa, która płynnie przechodzi w zabudowę kuchenną. Stworzenie jednego ciągu, bez wyznaczenia wyraźnej granicy, umożliwia swobodną modyfikację obydwu funkcji, w zależności od potrzeb użytkowników. Z kolei w sypialni zabudowa przeznaczona na przechowywanie została umieszczona za łóżkiem. Na suficie w części wejściowej oraz w przestrzeni sypialnej powtórzono motyw kratownicy.


Wnętrze zostało zaprojektowane z myślą o osobie, która w kontakcie z naturą odnajduje sposób na ukojenie nerwów i poprawę samopoczucia po ciężkim dniu, a także ceni sobie nowoczesny i świeży design.

 

Share on Facebook
Please reload